Hindistan seyahati öncesinde bilinmesi gerekenler nelerdir?

Hindistan seyahati öncesinde bilinmesi gerekenler nelerdir?

   Hindistan seyahati öncesinde bilinmesi gerekenler nelerdir?  Bu yazımda sizlere Hindistan seyahatine çıkmadan önce yapılması gerekenler ve Hindistan seyahati hakkında bilinmesi gerekenleri detaylı olarak anlatacağım.

   Hindistan, vize isteyen bir ülke fakat vize için istenen belgeler ve sonuçlanma aşaması gayet hızlı ve kolay. Öncelikle size bu konuda başlıklar halinde kısa kısa bilgiler vereceğim.

  • Hindistan için istenen belgelere bu linkten ulaşabilirsiniz.
  • Vize görüşmeleri randevu sistemi ile ilerlediği için belgeleri hazırlamaya başlamadan önce mutlaka randevu alınmalı. Genellikle randevular 1 hafta ilerisine veriliyor. Günü siz seçebiliyorsunuz fakat saati sistem otomatik veriyor.
  • Konsolosluk, Taksim Gezi Parkı yanındaki Divan Oteli’nin hemen 100 m ilerisinde, yeri çok kolay…
  • Araçla gidecekseniz, Divan Oteli’nin önündeki İspark girişinden girip hemen yer altındaki katlı otoparka aracınızı bırakabilirsiniz.
  • Konsolosluk görüşmeleri oldukça katı kurallarla yürütülüyor. Öncelikle geç kalmamanızı tavsiye ederim. Biz geç kalmadık ama geç kalındığında hoşgörülü olacakları konusunda pek emin değilim.
  • İçeriye kesinlikle telefon kabul edilmiyor. Konsolosluğun kapısının içinde güvenliğe telefonunuzu kapatıp teslim ediyorsunuz.
  • Hindistan vize ücreti (2018 ocak) 103 USD. Bu tutar USD cinsinden ve nakit olarak kabul ediliyor.
  • Randevu saatinizde hemen görüşmeye alınmıyorsunuz, önce numara alıyorsunuz. Daha sonra toplamda 2 gişenin bulunduğu ufak bir salonda beklemeye başlıyorsunuz. Ben gittiğimde içerde 40-50 kişi vardı ve sıra bana 1 saatte geldi.
  • Gişede evrak teslimi ve ücret ödeme işlemlerini tamamlıyorsunuz.
  • Gişe için biraz daha bekledikten sonra isminiz söylenip çağırılıyorsunuz, burada kendi sistemleri için fotoğrafınız çekiliyor ve pasaportunuzu teslim alabilmeniz için gereken belge size teslim ediliyor. Bu belge çok önemli, bu belge olmadan pasaportunuzu alamıyorsunuz. Ayrıca bu belge ile gelen kişi siz olmasanız da pasaportunuzu teslim alabiliyor.
  • Vize 1 günde çıkıyor. Fakat eklemeliyim ki bu benim vizem için geçerli, herkesin vizesi aynı sürede çıkmayabilir.
  • Evet, vizelerde alındığına göre artık kutlamalara başlayabiliriz! 

   Başvuruyu yaptık, vizelerimizi aldık sıra Hindistan seyahatinin detaylarında:

   Hindistan gezisi öncesi bavulumu hazırlarken halkın giydiği kıyafetleri araştırıp ona uygun renklerde ve özelliklerde seçimler yapmaya özen gösterdim. Hindistan’ın kültürel yapısı gereği askılı bluzlar ve kısa elbiseler çok uygun olmayacağından dolayı seçimlerimi buna göre belirledim. Bol paça pantolonlar, kısa kollu, uzun boylu elbiseler tercih ettim. Kısa giysek de askılı giysek de taşlanacağımızı sanmıyorum fakat zaten ten rengimizden dolayı ya da turist oluşumuzdan dolayı yeterince ilgi çeker durumdayken bir de kıyafet yüzünden bakışların üstümüzde olmasını ben şahsen pek tercih etmem. Özellikle belirtmekte fayda var eğer renkli gözlü ve beyaz tenliyseniz yanınıza gelip, tokalaşıp fotoğraf çektirmek isteyen çok olacaktır. Benden söylemesi.

   Dönelim konumuza. Ben kapalı giyimi biraz da gitmeden önce yaptığım araştırmalarda okuduğum sinek ve böcek durumlarından korunmak adına tercih ettim ama tamamen yanılmışım. Gittiğimiz hiçbir otel ya da mekânda, hatta sokaklarda bile sinek ya da böcekle karşılaşmadım. Elbette pirüpak bir yer diyemem Hindistan için, ama şunu çok net söyleyebilirim ki durum o kadar abartıldığı gibi değil. Evet yaşantıları bizden farklı, fakat normal değil mi bu? Coğrafyamız farklı, iklimimiz farklı, yönetim şeklimiz farklı… Mesela en basitinden Hindistan çok katı kast sistemine sahip olan bir ülke, fakiri çok fakir, zengini ise çok zengin. Daha doğmadan bulundukları kastlar belli ve kast arası geçiş mümkün değil. Bunun dışında tropikal bir iklim ve yüksek sıcaklar olan bir coğrafya… Her daim güneş altında oldukları için koyu tene sahipler. Şiddetli muson yağmurlarından sürekli zarar gören evler, yapılar, yollar, sokaklar… Dini inanışların farklılığından ve çeşitliliğinden gelişen durumlar. Şimdilik yazımınızın 2. kısmını da burada tamamlayalım. Umarım ilk kez Hindistan’a gidecekler için faydalı olur. Ayrıca Hindistan gezisi hakkında aklınıza gelen sorularınızı yorum kısmına bekliyorum.

Sevgiler,

Nihan Güzel Daştan

2 Comments

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir