Düğün Fotoğrafçılığı nedir ?
Düğün fotoğrafçılığı nedir? Düğün fotoğrafçılığının çeşitleri nelerdir? Peki, düğün çekiminden sorumlu fotoğrafçılarda olması gereken özellikler nelerdir? Düğün Fotoğrafçılığı hakkında merak edilenleri bu yazıda bulabilirsiniz. 🙂
Düğün fotoğrafçılığı, özellikle son yıllarda hızla gelişen, sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla daha da popüler olan ve artık hepimizin en az bir kere deneyimlediği bir olay. Hâl böyleyken gelen sorularda epey fazla. Hepsini kısa kısa görelim bakalım.
Hemen konuya gireyim, düğün fotoğrafçılığının bir çok çeşidi var.
- Dış Mekân Fotoğrafçılığı
- İç Mekân Fotoğrafçılığı – Ver elini müthiş mekânlar 🙂
- Stüdyo Fotoğrafçılığı
- Hikâye Fotoğrafçılığı (Tüm gün)
1- Dış Mekân Düğün Fotoğrafçılığı:
- Düğün günü yapılabileceği gibi düğünden önce ya da sonra da çektirilebilir. Tamamen size kalmış bir uygulamadır. Tavsiyem düğünden önce ya da sonra çektirilmesidir. Düğün günü koşturmacasında da çektirebilirsiniz ama tadını çıkarmak için en iyi zaman sadece fotoğraf için ayrılmış bir gündür. Zahmetlidir ammaaaa, en güzelidir. 🙂
- Dış mekân düğün fotoğrafçılığında çekim yerleri için en çok İstanbul’dan uzak, kırsal bölgeler ya da sahiller tercih ediyoruz. Ancak müthiş bahçe ve değişik alanlarda da çekim yapabiliriz. Detayları çiftimiz ile birlikte konuşup netleştiriyoruz. Bu noktada sizden istediğimiz birkaç önemli detay var. Tavsiye niteliğindeki bu detaylar fotoğraflarınızın ve tabii ki videolarınızın çok daha kaliteli ve göze hitap eden nitelikte olmasını sağlayacaktır. Mesela; gelinliğinizin rahatlığı, uçuş uçuş bir gelinlik, soft bir makyaj, buna uygun bir saç tasarımı, aksesuarlar gibi detaylar hakkında bilgi sahibi ve yönlendirici bir fotoğrafçı hayat kurtarır. Hatta yeri geldiğinde hafif bir makyaj bile yapanı daha makbuldür, öhöööööm… 🙂
2- İç Mekân Düğün Fotoğrafçılığı:
Düğün fotoğrafçısı gelin ve damadın fotoğraflarını bir stüdyo ortamında değil de dış mekânda çekiyorsa, bu işlem dış mekân düğün fotoğrafçılığı olarak adlandırılır. Dış mekân çekimlerde genellikle parklar, sahil kenarları, nostaljik mekânlar, tarihi yerler, eski binalar, sokaklar ve çift için özel anlam ifade eden yerler tercih edilir.
3- Stüdyo Fotoğrafçılığı:
Düğün fotoğrafları eğer fotoğrafçının stüdyosunda çekiliyorsa, bu da stüdyo fotoğrafçılığı adını almaktadır. Gelin ve damat, fotoğrafçının belirlediği ya da kendi istedikleri pozları stüdyo ortamında verir, fotoğrafçı bu pozlara özel efektler ve fonlar ekleyerek fotoğrafları renklendirir. Bu tarz çalışmalarda fotoğrafçı, gelin ve damadın özel olarak arka fonda istediği manzara ya da başka efektleri öncelikli olarak kullanır. Photoshop desteği fazla olan görsellerdir ancak düğün fotoğrafçılığında en eski yöntemlerden de biridir. Dış mekân fotoğrafçılığına talebin artması ile birlikte geri planda kalmış olsa da stüdyo fotoğrafçılığı hâlen devam etmektedir.
3- Hikâye Fotoğrafçılığı:
Hikâye fotoğrafçıları, çekimlerde kendi makine ve ekipmanlarını kullanır. Fotoğraf makinesi, mekân süslemesi, tripot, ışıklar ve benzeri tüm araç gereçleri temin etmek zorundadır. Hikâye fotoğrafçılığında gelin ve damada düşen tek görev, poz vermektir. Hikâye fotoğrafçılığı, düğünden önce gelin ve damadın fotoğraflarının çekilmesinin yanı sıra düğün esnasında fotoğrafların çekilmesinin devam etmesini de kapsayabilir. Fakat bu tamamen fotoğrafçınızla anlaşmanıza kalmış bir durumdur.
Son yıllarda hızlı bir yükseliş gösteren hikâye fotoğrafçılığı tarzında, gelin ve damadın düğüne hazırlanma aşamaları da yer alır. Çiftlerin kuaför ve berber aşamalarından tutun da evden gelin almaya kadar fotoğraf çekim süreç devam eder. Bu da hikâye fotoğrafçılığının düğün hikayesi bölümüdür. Kısaca hikâye fotoğrafçılığı bir düğünün her anının fotoğraflanmasıdır diyebiliriz.